понеделник, 24 август 2009 г.

6-ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ месечен цикъл и 4-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО

2-РИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
1-ВИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе Вече има формата на малко бобено зрънце! То расте толкова бързо, че само за една седмица ще стане двойно по-дълго. На 21-я ден е дълго 1,5 мм; на 22-я ден е вече 2 мм, а само една седмица по-късно, на 28-я ден, е 5 мм!
Бъдещото бебе
Развитието на вашето бебе навлиза в решаващ етап. Т се намира в началото на своята органогенеза, тоес изграждат се главните му органи. Това са все още руди ментарни, но годни в определена степен да функциони рат органи.
Общата форма на вашия мъничък зародиш бързо с променя.Ембрионалният полюс, съставен от трите тъкан ни слоя, еволюира, увива се около себе си, за да се; превърне в цилиндър, на който е означена свивка з главата и друга свивка за опашката.
Това бързо развитие се придружава от извиване, вслед ствие на което околоплодният мехур нараства. Той пълен с амниотична течност, съставена на този етап о вода, получена от клетките на амниона, мембраната която обвива околоплодния мехур. Той следва изкривяването на зародиша и го обвива изцяло.
В края на 4-та седмица след зачеването вашето бебе вече е обособено. То плава, обвито от амниона, в околоп-лодната вода и е свързано с външната страна на яйцето от оформящата се пъпна връв.
Тази седмица се характеризира най-вече с появата на зачатъци на крайниците и на много вътрешни органи. Първите точки на вкостяването са в областта на горните крайници, тоест на ръцете, а тези на краката ще се появят впоследствие.
На 22-я ден двете първични сърдечни тръбички се сли ват в една, която представлява серия от разширения и стеснения. Разширенията представляват първични вент-рикули и предсърдия. Тъй като пространството, в което се развива сърдечната тръбичка, е тясно, тя се извива във формата на латинската буква S, придавайки присъ щата за сърдечната система форма.
И докато сърдечната тръбичка заема мястото си, кръво носните съдове на вашето бебе се развиват и стигат до кръвоносната мрежа на плацентата и на пъпната връв. По-точно, свързват се с капилярите, разклонени из хори-она, чиято задача е да осигурява чрез пъпната връв обмяната между кръвта на бебето и на майката.
Отсега нататък всички елементи са на място, готови за свързване чрез хориона на зародишното кръвообраще ние с майчиното. Артериите и вените на майката стигат до интервилозните пространства, доставяйки кръв, в ко ято са потопени окончанията на действащите вече пла-Центарни въси. Установено е кръвообращението между зародиша и плацентата. Цялостният обмен между вас и вашето бебе се извършва чрез най-обикновена дифузия през хорионния слой.
Кръвта се движи непрекъснато: от сърцето към аорта та, после в придатъците, във вените и отново обратно към сърцето. При това движение кръвните клетки, разполо жени във въсите, участват в него, и ето че в кръвоносните съдове на вашето бебе започва да тече кръв.
Едва 4 седмици след зачеването вашето бебе има вече сърце и кръвообращение. Преди време трудно бихте повярвали подобно нещо, нали?

Паралелно с организирането на фетално-майчиното кръвообращение, постепенно се появяват всички главни органи на бъдещото ви бебе.

Централната нервна система продължава да се офор мя с обособяването на три луковици върху нервната тръбичка, появила се в края на 3-та седмица. Главният мозък ще произлезе от тези луковици. Гръбначният мо зък е вече на мястото си! Той е много дълъг и стига до опашката.

Целият този „нервен материал" на гърба на малкия зародиш се организира и развива с по-бързи темпове в сравнение с другия, на корема му. Развитието във форма на спирала обяснява защо вашето бебе в този етап от развитието си прилича на запетая.
Във фронталната част започват да се изграждат сетив ните органи: зачатък на вътрешното ухо, на окото, на] бъдещите челюсти. Мъничката пъпчица на бъдещото ези че вече се е показала!
В средната част, от тръбичка, която преминава по дъл жината на зародиша и която наподобява първично черво, чрез пъпкуване ще се образуват всички храносмилател ни органи. Леко разширение показва бъдещият стомах.

От другата страна на който се показват зачатъците на черния дроб, на панкреаса и жлъчката. Те могат да се разпознаят и назоват някъде около 25-я ден.
Началните образувания на гръкляна и на дихателната тръба, от които ще произлезе бронхиалният ствол, както и зачатъците на изключително важните жлези - хипофи зата и щитовидната жлеза, - вече се очертават.
Към опашката на зародиша малко разширение, подоб но на сляпо черво, ще се оформи като бъдещ пикочен мехур. Паралелно с това, първичните клетки, които ще дадат начало на половите клетки, започват да се прид­вижват към мястото, в което ще се развият, но като тестиси или яйчници.

Бъдещата майка

• Общите изменения, предизвикани от прекомернотопроизводство на хормони, при повечето жени се проявя ват системно.
- Сутрешната ви температура постоянно превишава 37° и ще се запази така до 4-я месец.
- Позивите за гадене зачестяват. Гади ви се от всичко, особено сутрин, когато ставате от сън. Може да стигнете и до повръщане. Общо взето, нямате апетит и храносми лането ви е затруднено. Тези неприятности ще преминат.
- Спите неспокойно. Започвате да страдате от безсъ ние, или обратното - необоримо е желанието ви да си поспите през деня.
- Чувствате се уморена и без настроение.
- Имате чести позиви за уриниране, вследствие на натиска на матката върху пикочния мехур. Тези позиви ще изчезнат скоро, когато матката започне да се повдига нагоре.
- И нещо напълно необяснимо: вие, която толкова силно желаехте това бебе, изведнъж сте обзета от мрач ни мисли. Малко остава да започнете да съжалявате. Не се безпокойте: това са пак тези ужасни хормони. Оста­вете организма си спокойно да привикне към новото си състояние, към промените, които трябва да направи в организацията си, и всички тези моментни неблагополу чия ще останат само неприятен спомен. Гледайте напред, представете си, че бебето е вече пред вас.